Velkommen til pausehagen
I fjor sommer ble bakhagen til Prindsen mottakssenter forvandlet til et harmonisk cafe- og loungeområde for byens mest vanskeligstilte. Personer som i årevis har blitt bortvist hvor enn de har gått, ble her ønsket velkommen og omtalt som gjester.
Prindsen mottakssenter er et lavterskelsenter i Storgata midt i Oslo. De tilbyr blant annet akuttovernatting, feltpleie og brukerrom. I fjor åpnet de altså i tillegg en pausehage i bakgården. Det var opprinnelig et midlertidig tilbud ettersom brukerrommet måtte holde stengt hele sommeren grunnet pandemien. Formålet var å ivareta målgruppens behov for et skjermet område, forhindre større ansamlinger i gatene utenfor og bidra til å redusere overdosefaren.
Et etterlengtet avbrekk
Bakhagen kunne tilby en pause fra gatelivet, enkel servering og et sted å hvile i trygge omgivelser. Det ble også en viktig arena for sosial – og helsefaglig hjelp, forteller Heidi Hansen. Hun jobber som erfaringskonsulent på Prindsen, og var en av drivkreftene bak prosjektet.
– Vi hadde over 3000 besøkende innom i løpet av 3 måneder i fjor, og ikke en eneste episode med vold eller overdoser, forteller hun.
– Ofte kan mange av problemene som tilskrives denne gruppen, være et direkte resultat av at de ikke får det de trenger. Vi så at de samme personene som kunne være utagerende på gata, fant roen her inne. Her ble de møtt med vennlighet og trygge rammer, en deilig smoothie og muligheten til å sette seg ned og hvile uten å være redd.
I posisjon til å hjelpe
Hun forteller at den avslappede atmosfæren og det at folk følte seg trygge, ga helt nye muligheter med tanke på å komme i dialog og tilby hjelp.
– Både vi ansatte, trivselsvekterne og samarbeidspartnere opplevde at det ble lettere å følge opp folk og få til den gode samtalen hvor vi kan kartlegge behov og sette i gang ting.
I hagen ble alle besøkende kalt for gjester, fremfor pasienter eller brukere. Det gjorde noe med dynamikken, mener Heidi.
– Det ble ikke lenger oss og dem, det ble et rom som vi hadde eierskap til sammen. Det gjorde at de som kom respekterte reglene og kravene som ble stilt, og aktivt bidro til å gjøre det hyggelig.
Ernæring på agendaen
Alle ble tilbudt kaffe og te, samt saft og vann, i tillegg til fruktsmoothie. Ofte ble den tilsatt havregryn og chiafrø for å gjøre den mer næringsrik og mettende. Innimellom hadde de også matservering, og da de inviterte til grillfest var over 130 mennesker innom og koste seg med koteletter, pølser og annen god mat.
I etterkant av de positive erfaringene i fjor sommer, som ble nedskrevet i en rapport, er det flere som har tatt til orde for å gjøre tilbudet mer permanent. Mange peker på at lærdommen fra prosjektet er svært relevant med tanke på utviklingen av øvrige tiltak, slik som et utendørs værested og ernæring som overdoseforebyggende tiltak.
Enn så lenge kan vi se frem til nok en sommer med åpen «pausehage». Det er resultatet av et spleiselag blant kommunens lavterskeltiltak, som mente tilbudet var for bra til å la være.
Ta turen innom og se selv!