Til minne om Hans-Erik

Skrevet av: Jeanette Rundgren, spesialrådgiver KORUS-Øst

Fredag 19 november kom den triste nyheten om at Hans-Erik Dyvik Huseby hadde gått bort. Han ble bare 49 år gammel.

Mange kjente Hans-Erik som internasjonal rockestjerne og en multikunstner. Han hadde unike talenter enten han stod på scenen som skuespiller, musikal-artist eller visesanger. Han skrev også kokebok og var med på mye.

En ting mange vil huske Hans-Erik for er at han var opptatt av og engasjert i rusfeltet. Han stod åpent frem med at han selv hadde vært avhengig av heroin og at han selv hadde selv kjent på kroppen hvordan det var å bli utsatt stigma og utenforskap. Han hadde også kjent på skammen. Skammen over å ikke ha kontroll.

Hans-Erik var også opptatt av rusbehandling og særlig var han i en periode engasjert i at LAR pasienter som ønsket å slutte med substitusjonsmedisiner skulle få gjøre dette på en trygg måte med god oppfølging.

Hans-Erik hadde mange venner og et stort nettverk både i rusmiljøet og i rusfeltet. Opp i gjennom åra deltok han på mange konferanser og fagdager der temaene var rus og psykisk helse. Han sa at han kunne og ønsket å bære stemmene til de som ikke klarte det selv, og dette gjorde han på en god måte. Mange kunne kjenne seg igjen i det Hans-Erik sa. Han var en kunnskapsrik og klok mann som hadde mange fine refleksjoner om det å være menneske.

Jeg var selv heldig og privilegert som fikk møte Hans-Erik ved ulike anledninger og det gjorde alltid inntrykk. Han var så nedpå, lett å prate med og han fikk oss som var sammen med han til å føle en trygghet og ro. Det var alltid så fint å møte han.

Den siste gangen jeg møtte Hans-Erik var på Verdens Overdosedag 31.august i år. Da deltok han på et arrangement på biblioteket i Nord-Odal kommune. Et samarbeid med Kommunen, KORUS-Øst, Roceklubben og Metalheads agains bullying. Hans-Erik og jeg hadde en samtale for publikum om overdoser og hvordan vi kan forebygge. Hans-Erik snakket om hvordan vi må tørre å snakke om menneskers utfordringer, og hvordan vi må inkludere alle i samfunnet, også de som går i trasiga skor. Han var opptatt av å formidle at vi alle kan oppleve et mørke der vi trenger hjelp og støtte og hvor viktig det da er at noen er der for oss. Noen som lytter og ikke dømmer.

Jeanette Rundgren, spesialrådgiver KORUS-Øst