På sommerferie i Oslos rusmiljø


Kronikk fra brukerperspektiv
Skrevet av Janne Bøhmer Killingstad, brukerrepresentant i FHN og samfunnsdebattant.


Jeg vil gjerne fortelle folk hva som skjer i gatemiljøet hver sommer.
Miljøet har endret seg, og to yngre generasjoner har “tatt over”. De har ofte andre verdier og holdninger enn oss litt eldre brukere. Men det samme skjer likevel hvert år når sommeren kommer. Da strømmer det folk til fra distriktene, for de tror det er lettere å være rusavhengig i Oslo om sommeren.
De fleste har nok planer om å dra hjem igjen når høsten nærmer seg, men da er mange gått tom for penger. De kjenner ikke til mulighetene Oslos lavterskeltilbud gir, og mange har ikke rettigheter hos tjenestene uten lokal bostedsadresse. De som velger å bli værende, kommer seg i noen tilfeller aldri hjem igjen.
For i Oslo er det ikke noe himmelsk ved å være nyankommet, rusavhengig sommerturist. Oslos ‘rusturister’ blir oftere lurt, bøffa eller rana, eller utsatt for annet kjipt. Folk i gata legger merke til nye mennesker i miljøet og de blir sett på som et lett bytte.
Så hva kan vi gjøre for å få sommerturistene i gata hjem igjen? Jeg har ønsket meg en brosjyre med en oversikt over alle Oslos lavterskeltilbud. Hvor man kan se hvor man kan få hjelp til hva, og hvem som kan dra hvor. Der kan det også stå informasjon om hvor man kan få hjelp til å reise hjem til sitt hjemsted. Og en slik brosjyre jobber FHN nå med å utarbeide.
For det sitter foreldre og barn, besteforeldre og søsken der hjemme og er veldig redde for sine kjære. De sitter igjen uten å vite hva de skal gjøre, eller hvem de kan kontakte for å finne igjen sin kjære. Også de må vi hjelpe.
Det er ingen dans på roser i gatemiljøet om sommeren, eller resten av året for den saks skyld. Så til de som vil reise hit på “ferie” vil jeg si;
Ikke tro at det er lettere å være rusavhengig i Oslo, selv om det er sommer og sol. Høsten kommer fort, og deretter blir det vinter, og da tror jeg det er mange som gjerne skulle vært trygt hjemme igjen.

Janne Bøhmer Killingstad