GRIP tar gode grep

Av Jeanette Rundgren, spesialkonsulent KORUS Øst

GRIP på Annekset i Elverum er et mønstereksempel! Å la folk som selv har kjent rusens skyggesider på kroppen drifte tilbudet, er et veldig smart grep.

En herlig dag på jobb

En fredag i midten av mai hadde jeg en arbeidsdag litt utenom det vanlige og som jeg fortsatt gleder meg over og ser tilbake på som en fin opplevelse. Kommunikasjonsrådgiver i KORUS Øst og min kollega Kai Nygaard og jeg var spent da vi reiste tidlig til Elverum denne dagen. Vi hadde blitt invitert til å bli bedre kjent med lavterskeltilbudet Annekset, erfaringskonsulentene som drifter tilbudet og gjestene som benytter det. Denne dagen dro vi til Elverum kommune, en by med litt over 20.000 innbyggere som hører til Østerdalen i Innlandet.

Et værested midt i sentrum

På plass utenfor Annekset som ligger nær sagt midt i Elverum sentrum, bare et steinkast fra gågata, ble vi møtt og tatt godt imot av Jon-André Haugen og Simon Johansen, eller Grip-gutta som de også kalles. Begge er de ansatt som erfaringskonsulenter i 100 % stilling for å drifte lavterskelstedet og alle tilbudene som tilbys. Rundt spisebordet inne i Annekset ble vi sittende alle fire og snakke om dette unike lavterskeltilbudet. Alt det de får til her i Elverum er på høyde med lavterskeltilbud i de større byene. Det er fokus på skadereduksjon, det deles ut rent brukerutstyr og det er mulighet for å spise et måltid. I tillegg til en rekke aktiviteter, som jeg skal komme tilbake til, så har Jon-André og Simon med sin positivitet og iver en unik mulighet til å komme i posisjon der de kan hjelpe folk.

Siden de selv har opplevd å ta imot hjelp fra ulike tjenester og de selv har erfaring med hvordan det er å både ha utfordringer knytta til rus men også å endre egen livssituasjon så snakker de samme språket som gjestene som besøker Annekset. De er gode rollemodeller som viser at det går an å komme seg tilbake til samfunnet etter en trøblete periode i livet. Jon-André og Simon bruker mye tid på å bygge relasjoner og i tillegg til å møte gjestene som kommer til Annekset så reiser de også på hjemmebesøk. De kjører ut mat til de som har behov for dette og de ringer gjester de ikke har sett på en stund for å prøve å motivere dem til å komme tilbake. Ofte tilbyr de seg å hente folk slik at dørstokkmila blir litt kortere. At de får til å jobbe på denne måten handler om at Grip-gutta har etablert gode relasjoner til andre tjenester i kommunen, inkludert frivillige organisasjoner. Disse relasjonene har blant annet ført til at de får låne bil og det kommer noen kroner inn i aktivitetskassa fra frivillige som donerer.

Et hav av muligheter

Grip-gutta satser stort på aktiviteter da de har sterk tro på at gode opplevelser gir motivasjon og håp til gjestene slik at de kan ta tak i egne liv. Denne fredagen var Kai og jeg så heldige at vi fikk være med ut på en utflukt med Jon-André, Simon og flere av Annekset sin gjester. Vi fylte opp 9 seteren og satte kursen mot Elverums store skoger og koia som Grip-gutta disponerer i Ågåsen, en liten biltur unna sentrum. Hytte-drømmen ble en realitet etter at gutta litt kreativt hadde tenkt at Elverum kommune, med så mye skog, kanskje hadde ei koie de kunne spørre om å få låne. Og det hadde kommunen. Koia kunne lånes imot at de tok vare på den.

Fremme ved koia ble bålpanna tent. Vi samla oss rundt bålet og grilla pølser, snakket med hverandre og drakk verdens beste bålkaffe. Selv kjente jeg på en ro og hvor fint det var å være sammen på denne måten.  Det var både rørende og fint å høre fra gjestene om hvor viktig akkurat dette tilbudet er for den enkelte og hva det betyr å kunne ha aktiviteter og gå til i hverdagen. Det ble også snakket om hvor viktig det var for også pårørende å vite at deres kjære var sammen med andre i trygge omgivelser.  Et par av gjestene som var sammen med oss på turen kunne fortelle at de hadde begynt å spille golf. Grønt kort var på plass og nå var det trenerkurs som stod på agendaen. Grip-gutta har fått til et unikt samarbeid med Golf-klubben i Elverum og prosjektet «Golf Grønn Glede» I løpet av et år har hele 7 av Anneksets gjester blitt faste spillere som er med på treninger og turneringer og flere er klare til å starte.

For de som ønsker seg roligere aktiviteter så er yoga og samarbeidet med «back in the ring» blitt et etablert tilbud som også bidrar til å knytte nye bekjenter i nye miljø. Det er viktig at gjestene på Annekset selv er med på å bestemme hva de ønsker å gjøre av ulike aktiviteter og derfor tilbyr Grip-gutta mange forskjellige tilbud i løpet av året.

Fiskelykke

Med mat i magen og godt humør tok vi med oss fiskeutstyr og reiste ned til et vann i nærheten av koia. Noen valget å sykle. Grip-gutta har kjøpt inn el-sykler slik at alle, uansett form, kan være med på sykkelturer i nærmiljøet.  Til og med skikkelige tursko har Grip-gutta kjøpt inn slik at alle kan ha muligheten for å gå turer der de holder seg varme og tørre på beina.

Det tok ikke lang tid etter det første kastet med stanga før vi hørte det var napp for en av fiskerne. Spenningen steg hos oss alle som ivrig fulgte med, heiet og bad til høyere makter om at fisken skulle henge på kroken helt inn til land. Og jammen satt den! En stolt og storfornøyd fisker kunne vise frem dagens fangst!

Medmenneskeligheten er gjennomført

Å møtes på Annekset, dra på tur til Koia eller på en fisketur bidrar til samhold og gode opplevelser. Tilbudet i Elverum er med på anerkjenne gjestene som likeverdige medmennesker. Samfunnet må slutte å se seg blinde på rusen, men heller se menneskene. Rusen er et symptom på hvordan de har det, de ruser seg ikke for moro skyld. Vi har fortsatt en veldig lang vei å gå når det gjelder holdninger, både blant folk flest og i behandlingssystemet.

Det er en sann glede å se hva Elverum får til gjennom sitt lavterskeltilbud. Medmenneskeligheten er gjennomført på GRIP, også i språket. Det berører oss som var så heldige at vi fikk være med denne gjengen på tur.

Mulig å få til også i andre kommuner

Ønsker du å skape et godt lavterskeltilbud i din kommune? Ønsker du å ansette erfaringskonsulenter og trenger du råd? Ta kontakt med KORUS Øst ved Jeanette Rundgren og vi kan sette deg i kontakt med Annekset i Elverum om du er interessert i å vite mer om hvordan de har fått det til.

Jon André og Simon

Foto: Kai Nygaard

Jeanette i prat med en deltaker

Foto: Kai Nygaard