Cannabis – et rusmiddel som vekker stor interesse

Vi hadde over 600 innom vårt cannabis-webinar, noe som kan tyde på at dette er et tema som mange er interesserte i.

Hva er cannabis, og hvilke typer finnes det på det norske markedet? Hvorfor kan cannabis være skadelig og kan man bruke det som smertelindring i medisinsk bruk? Det var noen av spørsmålene innlederne prøvde å besvare i løpet av webinaret.

Turi Traaen ledet webinaret med stø hånd. Du kan se hele webinaret HER. 

Cannabisplante som tau og de vanligste spørsmålene om cannabis

I løpet av webinaret fikk vi blant annet høre Bjørnar Bergengen fra KORUS Oslo som snakket om «Cannabistrusselen» sett i et historisk perspektiv. Visste du at cannabisplanten ble brukt som tau i vikingtiden i Norge?

Sturla Naas Johansen fra Rusinfo fortalte om hva cannabis er og hva slags typer som finnes på det norske markedet. Han gikk også gjennom noen av de mest vanlige spørsmålene Rusinfo får om cannabis. Mange lurer på hva som skjer når de bruker cannabis for første gang, andre har hatt dårlige erfaringer når de brukte det, eller angst i etterkant. Pårørende lurer ofte på hvordan de skal gå fram i samtaler med ungdommene sine når de har funnet cannabis på rommet til ungdommen. Du kan lese mer om dette på Rusinfo sine nettsider.

Skadeomfang og bruk i smertelindring

Willy Pedersen holdt et innlegg der han gjennomgikk forskjellige vinklinger på hvorfor cannabis kan være skadelig. Han påpeker at de fleste bruker cannabis kun få ganger, men at noen bruker det jevnlig. Pedersen viste til forskning som ofte indikerer at skadelighetspotensialet varierer med når i livet man bruker stoffet, i tillegg til hvor ofte.

Jørgen Bramness holdt et innlegg om medisinsk bruk av cannabis, og cannabis som smertelindring. Han gikk gjennom hvilke tilstander hvor cannabis kan ha en effekt, og viste til en studie om hvorvidt cannabis kan bidra som smertelindring og senke behovet for opioider.

Gode relasjoner er avgjørende for å hjelpe

Leif Bond og Malin Rørendal fra Uteseksjonen fortalte om hvordan de møter personer som ønsker å slutte med eller trappe ned på cannabisbruken sin. De påpeker at det å ha forståelse for cannabisens gode sider var vesentlig for en god relasjon, i tillegg til å være konkrete og informere om ubehag man kan møte når man slutter.

Fornøyde deltagere

Takk for meget bra webinar om cannabis i dag. Ville bare gi en tilbakemelding om at konseptet rundt webinarer har falt veldig i smak hos oss, det er lav terskel for å være med når vi kan gjøre dette i arbeidstida uten å forlate arbeidsplassen.