Høsthilsen fra Naloksonprosjektet

KORUS Oslo drifter det nasjonale Naloksonprosjektet som er en del av nasjonal overdosestrategi. Les mer her.

“Kjære alle Naloksonninjaer,

Nå er det høst. Løvet har falt og det blir mørkere. Mer smitte har vi fått også. Orker vi dette en gang til? Orker brukerne våre det? Dette er ikke tiden for å mase eller formane. Vi har alle strukket oss langt over tid. Når vi besøker dere eller snakker med dere på telefonen så merker vi at dere er slitne. Mange har blitt satt til andre oppgaver under pandemien og flere har måttet holde avstand til brukerne sine på den ene eller andre måten. Dette merkes på tallene. Vi ser det er færre nalokson utdelt enn i fjor.

Det vi også legger merke til når vi snakker med dere, er engasjementet for de vi jobber for: brukerne våre. Dere tenker ut gode løsninger på utfordringene med smittevern og utdeling, nærhet og avstand. I Halden har Feltpleien tatt sårstellet ut til røykeskuret når det ikke har vært mulig å få pasienten inn. I Kristiansand viser dere naloksonfilmen til pasienten mens dere henter en kaffe. «Og da blir man jo sittende litt» forteller dem, «og vi får gått gjennom nettskjemaet sammen». I Telemark fengsel, avdeling Skien, tropper hele personalgruppa opp på naloksonopplæring, «fordi nalokson og overdoser angår oss alle sammen.» I Steigen sitter to ruskonsulenter med brennende engasjement og får i gang utdeling av både brukerutstyr og nalokson i en liten kommune.  Dette er bare noen av historiene vi hører fra dere.  Dette engasjementet og stå-på viljen som dere har er grunnen til at vi er optimistiske og sikre på at vi sammen kommer til å få naloksonutdelingen opp på nye høyder.

Det har vært utrolig artig og lærerikt å treffe noen av dere ‘på ekte’ i høst og vi håper vi får gjort mye mer av det fremover. Å samles over en kopp og dele erfaringer er verdifullt og vi setter stor pris på velkomsten og gjestfriheten vi får når vi kommer på besøk. Vi håper at dere syns det er nyttig og motiverende å sette av litt tid til oss. Det er bare å ta kontakt dersom det er noe dere lurer på eller om dere ønsker besøk.”

FOTO: Privat. Lars og Chalina fra feltpleien i Tønsberg med vandrepokalen de har vunnet for å være særs gode på å få samtykke når de deler ut nalokson.

FAKTA OM NALOKSON:
Nalokson er en motgift som gis ved opioidoverdose. Noen eksempler på vanlige opioider er heroin, fentanyl, metadon, morfin, og oksykodon. Nalokson er et godt kjent medikament som har blitt brukt som opioidmotgift av helsepersonell i flere tiår. Med nalokson i nesesprayform kan lekpersoner uten helsefaglig bakgrunn, kun med en rask opplæring, gi motgift til folk i overdose. Vi vet at det gjerne er folk som bruker opioider som oftest er vitner til andres overdoser. Med utdeling av nalokson nesespray er tanken at kamerater skal være bedre rustet til å ta vare på hverandre – Kameratredning med nalokson.

OM PROSJEKTET – BAKGRUNN FOR UTDELING AV NALOKSON

Les mer her om Naloksonprosjektet

Har du spørsmål?
Kontakt naloksonkoordinator Turi Traaen;

turi.traaen@vel.oslo.kommune.no
+47 915 67 792