Korus Oslo deltok i dag på NERO oppstartmøte i bydelen sammen med Iren Moen (bildet) og representanter fra bydelens seksjonsledere, Jeanett Bodding, Anne Lorentse Onarheim, Beata Raciniewski og Torhild Eide Kristiansen.

«Å arbeide med eldre gir meg mulighet til å møte et tverrsnitt av befolkningen, da jeg allerede har lang erfaring fra sosialtjenesten», sier Iren Moen, nyansatt prosjektleder hos Korus Oslo for implementering av NERO-arbeidet i Bydel Sagene.

Korus Oslo fikk i 2018 nasjonalt ansvar for kunnskapsoppbygging knyttet til eldre og rus av Helsedirektoratet, og ansvar for koordinering inn mot korusene. Modellen skal implementeres i flere bydeler i Oslo for å se hvilken overføringsverdi arbeidet kan ha for andre kommuner.

Statistikken viser at eldre drikker mer alkohol enn tidligere generasjoner, og i tillegg har et stort forbruk av legemidler. Dersom helse- og omsorgstjenestene styrkes i å oppdage personer som er i ferd med å utvikle problemer med alkohol- og legemiddelbruk, vil bydelen kunne målrette innsatsen, og på denne måten redusere risiko for fremtidige helseproblemer betydelig, og bidra til økt livskvalitet blant bydelens eldrebefolkning.

NERO vil i Bydel Sagene omhandle de tjenester som jobber med bydelens eldre, med hovedvekt på hjemmetjenesten. Målgruppe for prosjektet er eldre brukere av helse – og omsorgstjenester som står i fare for å utvikle et helseskadelig forbruk av alkohol og legemidler.

I tillegg til å etablere en prosjektorganisering, vil implementering av NERO – modellen innebære kartlegging av eksisterende rutiner i tjenestene for avdekking av alkohol og legemiddelbruk blant eldre, kartlegge ansattes kompetansebehov og tydeliggjøre eksisterende samarbeidsarenaer. Korus Oslo er allerede i gang med kompetansekartlegging av bydelens hjemmetjeneste.

Bydel Østensjø har arbeidet med NERO modellen siden 2015, Korus Oslo vil knytte begge prosjektene til hverandre med bl.a. erfaringsutveksling. NERO var tidligere i 2009-2012 utprøvd i 4 bydeler i Oslo i samarbeid med Korus Oslo.